Cajun – kuracie cestoviny

Cajun krémová omáčka hoci vyžaduje smotanu, no neobsahuje jej veľa. Takže by som zašiel tak ďaleko, že by som povedal, že je o niečo ľahšia ako veľa krémových omáčok. Určite je však skvelý recept, ktorý všetci moji priatelia chvátali a ja som si ho s radosťou vychutnal aj druhýkrát. Myslím, že si to užijete aj vy!

            Čas prípravy:   5 min                                                                                           

            Čas varenia:    30 min

           Celkový čas:    35 min

           Počet porcií:     6

Popis

Klasické cajunské kuracie cestoviny vyrobené z nebeskej cajunskej smotanovej omáčky.

 

Ingrediencie

3 polievkové lyžice. olivový olej

2 vykostené kuracie prsia bez kože, nakrájané na tenké plátky

2 1/2 lyžice.  Allusi - Cajun korenie, rozdelené

3 malé papriky zbavené jadierok a nakrájané na tenké plátky (použil som červenú, oranžovú a žltú papriku)

3 rímske paradajky, nakrájané na kocky

1 stredne veľká červená cibuľa, ošúpaná a nakrájaná na tenké plátky

3 strúčiky cesnaku, mleté

1 polievková lyžica maslo

1 polievková lyžica múky

1/2 šálky suchého bieleho vína

1 šálka kuracieho vývaru

1/2 šálky hustej smotany (alebo môžete znížiť na 1/4 šálky)

štipka kajenského korenia

360 g. sušené cestoviny podľa vlastného výberu ( penne a. pod ), uvarené v osolenej vode do al dente podľa návodu na obale

nakrájaný alebo strúhaný parmezán, na ozdobu

na tenké plátky nakrájanú zelenú cibuľu na ozdobu

 cajun recept

Postup:

Zahrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote. Pridajte nakrájané kuracie prsia a rovnomerne posypte 1 polievkovou lyžicou korenia Allusi - Cajun. Rýchlo ich premiešajte, aby sa spojili. Potom restujte 5-7 minút za občasného miešania, kým kura nie je upečené a už nie je ružové. Kuracie mäso vyberte dierovanou lyžicou a odložte do veľkej misy.

Pridajte ďalšiu 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, potom pridajte papriku, paradajky a cibuľu. Za občasného miešania restujte 5 minút. Potom pridajte cesnak. Pokračujte v restovaní ďalších 3-5 minút, kým okraje zeleniny nezačnú mierne hnednúť. Zeleninu presuňte dierovanou lyžicou do misky s kuracím mäsom a odložte.

(V tomto bode odporúčam pridať cestoviny do vriacej vody)

Pridajte lyžicu masla na panvicu a keď sa takmer roztopí, prisypte naň múku. Zmiešajte, aby ste vytvorili zápražku, a potom za občasného miešania varte ďalšiu minútu. Pridajte biele víno a ihneď ho premiešajte, aby sa spojilo so zápražkou, pričom nezabudnite zoškrabať aj hnedé kúsky na dne panvice, aby ste získali tú extra chuť. Víno necháme 2 minúty zredukovať, potom pridáme kurací vývar. Znížte teplotu na stredne nízku a nechajte 5 minút povariť, aby sa zredukovala. Pridajte smotanu, štipku kajenského korenia a zvyšnú 1 a 1/2 polievkovej lyžice cajunského korenia Allusi - Cajun a miešajte, kým sa nespojí. V prípade potreby dochutíme soľou a korením.

Pridajte uvarené cestoviny, kuracie mäso a zeleninu do omáčky a miešajte, kým sa rovnomerne nespoja. Cestoviny podávajte ozdobené parmezánom a nakrájanou jarnou cibuľkou.

Je tiež fantastické, keď sa pripraví s kilom kreviet (olúpaných a zbavených jadierok)! Stačí ich nahradiť za kurace mäso a podusiť s korením Allusi - Cajun na stredne vysokej teplote, kým sa neuvaria a už nebudú priehľadné.