Pravé Szegedské HALÁSZLÉ

Pravá Szegedská rybacia polievka HALÁSZÉ  ( Pre 4 osoby)

 

Kto iný by vedel lepšie, čo sa hodí do SKUTOČNEJ Szegedskej rybárskej polievky, ako ocenený majster kuchár Frank Sándor Venesz, majiteľ a šéfkuchár Roosevelt Square Fisherman's Czarda a Fehértói Halászcsárda? Ak si dáte pozor na tri veci, úspech je istý : čerstvá ryba, kvalitná paprika a dobrý recept, to je všetko, čo potrebujete!

 

Ingrediencie:

Kapor očistený: 60 dkg

Sumec očistený: 60 dkg

Červená cibuľa: 40 dkg

Cesnak: 1 dkg

Feferónka: 1-2 ks

Soľ: 2 dkg

Segedská mletá koreninová paprika: 4 dkg

 Príprava:

  1. Očistenú rybu nafiletujeme a kosti a hlavy polejeme rozpolenou červenou cibuľou, soľou, korením, cesnakom, navrch posypanou mletou červenou paprikou a litrom vody na hlavu a varíme aspoň 2 - 2,5 hodiny
  2. . Zvyšné rybie filé okoreníme, nakrájame na kocky, posypeme trochou soli a dáme do chladničky až do použitia.
  3. Keď je vývar hotový, precedíme rybie kosti cez sitko na cestoviny, pričom scedené rybie kosti v sitku premiesime drevenou vareškou alebo paličkou na mäso. Je to potrebné, aby sa mäso oddelilo od rybej kosti, a tým bude náš vývar bohatý.
  4. Keď máte vývar, priveďte ho do varu a pridajte už pripravené kocky ryby a varte 10 minút. Ak boli v rybe vnútornosti, pridajte ich teraz, povarte ďalších 10 minút, ochutnajte, prípadne ešte dochuťte.
  5. Podávame s ostrou paprikou alebo pikantnou drvenou paprikou a čerstvým chlebom alebo pečivom

 TIP: Ak chceme mať istotu, môžeme už pripravenú rybaciu polievku dodatočne vylepšiť 100% paprikovým olejom. Aj s tým sa dajú robiť triky: oddeľte pripravené jedlo a do jednej nalejte ostrý olej zo semien a do druhej sladký. Netreba veľa! Ochutnajte a po troškách primiešajte 1-5 lyžičiek. olej zo semienok podľa chuti Prajeme vám dobrú chuť Vedeli ste, že medzi koreninami má segedínska paprika od roku 2010 Chránené označenie pôvodu a od roku 2015 je vyhlásená za Hungarikum. prečo? Keďže je prísne regulovaná a vyrábaná výlučne v regióne Szeged, zaručuje najvyššiu kvalitu charakteristickú pre maďarskú papriku. Zo všetkých odrôd mletej papriky predstavuje segedínska paprika najvyššiu kvalitu. Jeho farebný obsah (tzv. ASTA) musí byť minimálne 120. Rubin Szeged Paprika to dokonca prevyšuje, u nás je rovnaká hodnota 160-180!