Čubrica - Bulharské mleté mäso s fazuľou

Čubrica – Bulharské mleté mäso s fazuľou

 

Čubrica . Týmto názvom sa nazýva rastlinka u nás známa viac pod názvom Saturejka. Je jedným z najtradičnejších bulharských korení. Táto balkánska pochúťka má silnú výraznú arómu, ktorá sa trochu podobá tymianu, ale je oveľa výraznejšia. Používa sa ako základ mnohých tradičných bulharských zmesí korenia.  Najznámejšia zmes so základom saturejky prevzala jej rovnaké domovské meno - Čubrica

 

Čubrica zmes, kde táto vznešená rastlinka kraľuje spolu so senovkou gréckou, paprikou či čiernym korením, nachádza široké uplatnenie v bulharskej kuchyni – je neoddeliteľnou súčasťou prípravy mnohých obľúbených jedál ako šošovica, fazuľka, hrášok, fazuľa, kapusta, zemiaky, pizza a iné. Môže sa kombinovať s inými koreninami, ako je napríklad sharena soľ a pod.

 

Je známe aj to, že povzbudzuje činnosť žalúdka a čriev, preto sa veľmi hodí do ťažko stráviteľných korenín ako sú už spomenuté strukoviny – fazuľa, šošovica, hrach a pod. Ale tiež do fašírok, nátierok či dusenej zeleniny

 

Odporúčané použitie: šošovica, fazuľka, hrášok, fazuľa, kapusta, zemiaky, jedlá z mletého mäsa, pizza

 

 

 

 

 

 

Bulharské mleté mäso s fazuľou

 

Ingrediencie

400 g  mletého mäsa – najlepšie bravčové plece

1 veľká cibuľa

Olej z paprikových jadier lisovaný za studena

4 strúčiky cesnaku

2 lyžice paradajkového pretlaku

1 ks kápia

1 lyžica papriky mletej sladkej

250 ml vývar

3 lyžičky koreninovej zmesi ČUBRICA

250 g zaváraných lúpaných paradajok

500g vopred uvarenej fazule

 

Postup

Na potrebnom množstve oleja z paprikových jadier lisovaných za studena , upražíme nadrobno nakrájaný cibuľu ľahko do zlatova. Keď máme cibuľu pekne upraženú pridáme mleté mäso a dusíme kým sa nezačne drobiť. Pridáme pretlak, papriku mletú sladkú, nasekaný cesnak a koreninovú zmes ČUBRICA. Premiešame a všetko necháme pekne prevoňať. Pripraveným vývarom to všetko pekne podejeme a privedieme do varu.  Pridáme na prúžky nakrájanú kápiu a dusíme na miernom ohni, kým kápia nezmäkne (či už je pripravená, zistíme ochutnaním).

Keď už je pripravená pridáme nakrájané lúpané paradajky aj so šťavou a pripravenú uvarenú fazuľu. (Fazuľa môže byť aj z konzervy, ale musíme ju pres pridaním scediť!) Pred záverom skontrolujeme či nie je nutné pridať soľ či korenie ČUBRICA na dochutenie a necháme prejsť varom.

Tak a môžeme podávať .  Najlepšie je podávať s čerstvým pečivom a získate pochvalu aj od tých najväčších labužníkov .